Néhány nappal az új menetrend életbelépése előtt körvonalazódni látszik (...), hogy jövőre hol utazhat az utas vasúton, hol pedig buszon. Önmagában ez a tény, hogy az ebben a pillanatban véglegesnek tekinthető lista mindössze két héttel a változás előtt látott napvilágot, 2009-ben a világ fejlettebbik felén igencsak szomorú. Nyoma sincs bármilyen hosszútávú koncepciónak, elképzelésnek, miközben a bejelentett reformok közül semmi nem válik valóra, az átgondolatlan rombolást leszámítva. Újabb viteldíj-növekedést jelentettek be, miközben a kedvezményrendszer átalakításáról szó sincs. A hírek szerint az utasok 15%-a vásárol teljesárú jegyet. Terheljük továbbra is ezt a pár tízezer embert, hiszen hazánkban nemcsak a közösségi közlekedésnél megy ez így: egyre kevesebb adózó állampolgár tart el egyre több inaktív állampolgárt. A következő napokban lesz javaslat a kedvezményrendszer átalakításáról és rövid, közép és hosszútávú közösségi közlekedési politikáról is. Persze itt a blogon, és nem a parlamentben.

A megszűnő vonalakról gyorsan: most úgy tűnik, hogy a két korábbi bejegyzésben szereplő vonal közül az egyik, a Hegyeshalom - Rajka közötti megmenekül, mivel a Volán nem tudja vállalni az utasok szállítását. Sajnos a javasolt hosszabbítás (netán a vonal bekapcsolása Pozsony elővárosi vonalai közé) fel sem merült, igaz, egy nemzetközi vonat indítása nyilván nem ilyen egyszerű. Ennek ellenére amíg Pozsony felé nem indul meg a rendszeres, hivatásforgalmat kiszolgáló vonatközlekedés, addig a környékbeli utasok nem nyugodhatnak meg teljesen. Emellett a balatonfenyvesi kisvasút is megmenekül a hírek szerint. Félmegoldás született a bakonyi vonal ügyében: Zirc és Veszprém között csak hétvégén lesz közlekedés, hétköznapokon csak Győr és Zirc között közlekednek a vonatok.

Az új menetrendről néhány perc múlva kerül fel egy bejegyzés, amelyből kiderül, javul-e a vasúti közlekedés 2010-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mellekvonal.blog.hu/api/trackback/id/tr231587248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása